Söndagsskolan: Komponera din bild

Idag är det dags att lära sig lite hur man kan komponera sin bild när man fotograferar. Det finns lika många rätt som fel och i slutändan handlar det om betraktarens öga. Hur mottagaren väljer att läsa din bild.

Jag ser ju fotografering som en konst vilket gör att jag har rätt att tolka och komponera på mitt allra egna vis.

MEN. Det finns några regler som jag omedvetet ändå följer för jag vet att det gör bilden bättre.

 • Undvik mitten. Placera objektet lite åt höger eller vänster för att få den bästa harmonin i bilden. I fotospråk pratar vi om tredjedels regeln.
 • Skapa linjer i bilden. Linjer, diagonaler och rektanglar leder betraktaren in i bilden. Allt man hittar som bildar en linje kan användas. Det kan vara ett staket, en krokig väg eller en rad blommor.
 • Bakgrunden. Försök att få en lugn bakgrund. Antingen en enfärgad eller en diffus(stor bländare) bakgrund. Detta beror självklart på vad för slags motiv du valt. Försök att undvika bakgrunder som tar överhand över objektet
 • Rama in objektet. Leta efter naturliga ramar som ger en ram runt objektet och skapar på så vis ett djup i bilden.

Undvik mitten. Modell mig själv 

Linjer i bilden. Modell My Martens 

Bakgrunden. En diffus bakgrund

Rama in objektet. Modell Siri

Fler inlägg i söndagsskolan hittar du här

 

 

8 reaktioner på ”Söndagsskolan: Komponera din bild

 1. Vad trevligt och bra inlägg! Jobbar ganska mycket med att inte placera objektet i mitten, men ramar och linjer har jag inte jobbat så mycket med. Det vill jag absolut bli bättre på och tänka mer på i mitt fotande!

  Tack för att du delar med dig!

  //Anna

 2. Det är kul med fotografering! Jag körde på intuition från början, och sen läste jag lite böcker i ämnet och upptäckte att ”så gör jag ju redan”. Därmed inte sagt att jag är fullärd.
  Fina bilder!!

  1. Det är ju det som är så härligt med fotografering. Det finns egentligen inget rätt och fel. För mig är det en konstform och alla har sitt sätt.

   Kram

 3. Tack för dessa tips!
  Jag har ett driv att växa och lära i livet och dina tips är verkligen så praktiska och rakt på! Enkelt att ta till sig. Tack!

  1. Vad roligt att du gillar tipsen. Tanken är just att det skall vara enkla tips som lätt går att ta till sig.

   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *