Hur fotograferar Du din hund allra bäst i farten.

Hur fotograferar du din hund på bästa sätt är något jag tänkte skriva om här på bloggen idag. Jag får ofta frågan hur man fotograferar hundar och andra djur också för den delen. De sitter ju sällan still.

Här hemma på gården har vi sedan några veckor tillbaka en ny liten kille. Det är en Rhodesian ridgeback vid namn MR Bruce. En livlig kille som vet var han vill och som sällan är still många minuter. Just nu är det verkligen tillfälle att fotografera de där livfulla valpbilderna.

Men hur gör man då för att inte komma hem med en massa misslyckade suddiga bilder?

Jag skulle vilja påstå att det är inte lätt att lyckas ta de där knivskarpa bilderna på din hund i farten med mobilen utan det krävs en kamera där du kan ändra inställningar.

Börja med att gå ifrån ditt Auto-läge på kameran och prova AV/A eller TV.

När du valt att gå ifrån autoläget kan du nu själv ställa in Slutartiden. Alltså TV-läget på Canon-kameran- Vill du kunna frysa ett ögonblick måste du ha kort slutartid t.ex 1/125 eller helst ännu snabbare – 1/1000. Har du för lång slutartid t.ex 2-1/50 är risken att bilden blir oskarp. Välj därför en kort slutartid.

Läget AV/A är där du ändrar storleken på bländaren på kameran. ( Alltså storleken på hålet som ljuset kommer in i ) Väljer du en stor bländare F1,4-f3,5 kommer du få ett kort skärpedjup och bildens bakgrund upplevs som oskarp. Väljer du en liten bländare f8-f22 kommer hela bilden att upplevas som klar och du får ett långt skärpedjup.

Det sista du kan välja är att ändra på är ISO. Det är där du kan ändra hur ljuskänslig kameran är. Ju högre ISO (800 och högre) desto mer ljuskänslig är kameran. Väljer du ett högt ISO får bilden dock en sämre kvalité. Väljer du ett lägre tal 100-400 kommer bilden få bättre kvalité. När väljer man ett högre eller lägre ISO? Jo om det är en solig dag och ljust ute väljer du ett så lågt ISO värde som möjligt. Fotar du t.ex. inomhus eller i mörker krävs ett högre ISO tal.

Jag valde att ställa min kamera på AV/A läget och välja en så liten bländare som möjligt. I detta fall F2,8. Jag höjde ISO ända upp till ISO 6400 för att få kameran så ljuskänslig som möjligt vilket gjorde att jag fick en snabb slutar tid på 1/3200 och kunde fånga hundens rörelse.

Min bild har en oskarp bakgrund pga. av mitt bländarvärde F2,8. Jag lyckas fånga Mr Bruce i steget då jag har en kort slutartid på 1/3200. Jag förlorar lite kvalité på bilden då ISO värdet är högt men får istället in tillräckligt med ljus i kameran för att få en snabb slutartid. Bruset har jag reducerat bort i efterhand genom redigering.

Lycka till med din fotografering

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *